A hernyóselyem jótékony hatásai

A cikkhez felhasznált irodalom:  Rusznyák Olivér - A gyógyító hernyóselyem. Magyar Textiltechnika c. folyóirat, LXII.évf.2009/4.szám

Nem véletlenül tartják a selymet a szövetek királynőjének. Viselése nem csak a ragyogó színek  és a pihe-puha tapintás miatt öröm, hanem praktikus is. Nincs még egy anyag, amely olyan puha, lágy, pehelykönnyű lenne, mint a selyem. Elegáns, mégis könnyed, szinte súlytalan.

Felépítése nagyon hasonló a kollagénhez, feltehetően ezért vonzódunk természetes finomságához. Ez a hasonlóság, továbbá a selyem számtalan pozitív tulajdonsága (saját tömegének akár 30%-át kitevő vizet is képes megkötni, fokozza a kollegén termelést, kiszűri az UV fényt, megöli a kórokozókat) ideális bőrápoló, hidratáló alapanyaggá tette a selymet.

Segít a hőháztartás megőrzésében, melegben hűt, hidegben pedig fűt.

Maximális komfortérzetet nyújt, biztosítja a bőr légzését, elősegíti a bőr anyagcsere folyamatait, támogatja a vérellátást, pozitív hatással van a vérkeringési-, mozgásszervi és reumás panaszokra is.

Orvosi vélemények szerint a természetes hernyóselyemből készült ágynemű vagy ruha kiváló választás az allergiára, asztmára és ízületi gyulladásra. Antiallergén természete miatt a hernyóselyemből készült ruhácska, kendőcske bátran ajánlható babáknak, kisgyermekeknek is.

A ruházati felhasználás mellett évezredek óta ismert a selyem nyugtató, gyógyító, gyulladáscsökkentő hatása hámsérülések, bőrbetegségek esetében. A selyem bőrnyugtató és tápláló hatásfokára jellemző, hogy az éveken keresztül csak selyemből készült ruhát viselők bőre észrevehetően feszesebb, puhább és egészségesebb, mint a korosztály más tagjaié. Ezek a megfigyelések indították el egyébként a selyem kozmetikumok fejlesztését is. Ezek alapjául szolgál a selyem nagymértékű felaprításából származó mikronizált selyemfehérje-forrás. A mikronizált selymet tartalmazó kozmetikumokban már nincs szükség mesterséges tartosító, stabilizáló és emulgáló szerekre. Kiváló felszívódásuk és szállítóképességük folytán a bőr legmélyebb rétegeit is képesek hidratálni, frissítik és élénkítik a bőrt, javítják a közérzetet.

 

 

Kövess Facebookon is

Kövess Facebookon is